Aruba hoopt dat de Nederlandse regering tot inkeer komt en zich niet langer bemoeit met de begroting van het eiland. “Nederland ligt op ramkoers om de confrontatie met Aruba aan te gaan”, zei premier Mike Eman maandag.

Via een Skypeverbinding vanuit de Arubaanse hoofdstad Oranjestad gaf hij de Nederlandse pers in Den Haag tekst en uitleg.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier onafhankelijke landen: Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland. Eman leidt de regering van Aruba. Boven hem staat een gouverneur die koning Willem-Alexander vertegenwoordigt.

De gouverneur mag de begroting van Aruba voorlopig niet ondertekenen. Den Haag vindt dat het eiland te weinig doet om zijn financiële tekort in de perken. “Onder de regering-Eman is de staatsschuld van Aruba de afgelopen 5 jaar verdubbeld, en die stijgt verder”, verklaarde minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) maandag.

‘Nederlandse houding onacceptabel’

Eman vindt de Nederlandse houding onacceptabel. Hij sprak van “wurgen, chanteren en gijzelen”. Den Haag gaat volgens hem in tegen de grondwet. “De begroting van Aruba is een autonome aangelegenheid”, zei de premier. Hij dreigde zondag met juridische stappen, maar daar ging hij maandag niet verder op in.

Plasterk gaf Eman deels gelijk. Aruba gaat inderdaad over zijn eigen financiën, aldus de minister. Maar Nederland mag ingrijpen "als de stabiliteit van het land en daarmee de deugdelijkheid van het bestuur in gevaar komen'' en als Aruba "niet in staat is dat zelf te herstellen''.

Volgens Eman kan Aruba door het Nederlandse besluit binnenkort geen salarissen en uitkeringen meer betalen. Maar volgens minister Plasterk is dat helemaal niet waar.

Hongerstaking

Uit woede is Eman afgelopen vrijdag in hongerstaking gegaan. "Ik zal niet toestaan dat we worden vernederd, gegijzeld en verkracht'', zei hij aan het begin van de protestactie. Tijdens de persconferentie maandag verklaarde Eman dat hij bereid is om te sterven voor de autonomie van Aruba.

Gert Oostindie, professor Caribische geschiedenis aan de Universiteit Leiden, verbaast zich over de strijd. Premier Eman en zijn Arubaanse Volkspartij (AVP) konden het namelijk altijd goed vinden met Nederland. De hongerstaking en aankondiging van juridische stappen zijn volgens Oostindie deels theater.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl